1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Work and Travel Nedir (WAT)?

Konusu 'Öğrenci Salonu' forumundadır ve e-PaCk tarafından 5 Nisan 2009 başlatılmıştır.

  1. e-PaCk

    e-PaCk Forum Gururu

    Katılım:
    12 Ekim 2008
    Mesajlar:
    2.481
    Beğenileri:
    44
    Ödül Puanları:
    1.880
    Banka:
    331 ÇTL
    Work and Travel programı nedir? Kimler katılabilir?

    Work And Travel dünyanın çeşitli yerlerinden binlerce üniversite öğrencisine yaz tatilleri boyunca ABD’de bulunan, hayallerindeki tatil bölgelerinde ve şehir merkezlerinde basit işlerde çalışma, para kazanma ve seyahat etme olanağı sunan Amerikan Hükümeti tarafından onaylanmış bir kültürel değişim programıdır. Program Türkiye’de 2001 yılı itibariyle uygulanmakla birlikte Yero Yurtdışı Eğitim’de 2002 yılında organize edilmeye başlanmıştır. 2007 yaz ayında ülkemizden programa katılan öğrenciler 8000 rakamını bulmuştur. Bu rakam programa olan talebi dile getirmek açısından oldukça çarpıtıcıdır.

    WAT programının süresi maksimum 5 aydır. Yaz tatilinde olmak koşuluyla , 4 ay çalışıp 1 ay da seyahat etme imkanı sağlar. 4 aylık çalışma süresinin sonunda 1 ay turist olarak Amerika'da gezme ve kalma izni verilmektedir. Ancak üniversitelerin eğitim sürelerini dikkate aldığımızda bu süreç genellikle 3 ay ile sınırlı kalmaktadır. Bu zamanlama dahilinde istediğiniz tarihte gidip yine istediğiniz tarihte geri dönebilirsiniz.

    Programdan kazanımları birden fazla açıdan değerlendirmek gerekir;
    Öncelikle ayda ortalama 900-1500 USD kazanabilecek ve program için gerekli olan yaşam ve seyahat masraflarınızı karşılayabileceksiniz.

    Amerika gibi herkesin hayallerini süsleyen bir ülkeyi masraflarınızı karşılayarak görüp, yanınızda fazladan parayla dönebileceksiniz.

    Ayni anda hem çalışma hem de tatil yapma fırsatı bulacak, tüm bunları yaparken de kimseye yük olmayacaksınız.

    Program sonunda ömür boyu unutulmayacak tecrübe ve birikimlerle ülkemize geri döneceksiniz.

    Amerika'da kaldığınız 4 ay boyunca dilinizi geliştirecek ve var olan İngilizce bilginizi kurslar, okullar yerine gerçek hayatta değerlendirme fırsatını bulacaksınız. İngilizce konuştukça yabancı dilinize olan güveniniz artacak ve her ortamda kendinizi kolaylıkla ifade eder hala geleceksiniz. Bu güvenle konuşma yetiniz artacak ve yabancı dil korkunuzun yok olmasını sağlayacaksınız.

    Hepsinden öte kariyeriniz için birikim sahibi olacaksınız. Bu birikim gerek maddi anlamda gerekse tecrübe anlamında gelecekte birçok alanda sizin rakiplerinizin bir kaç adim önünde olmanızı sağlayacaktır.

    Yurtdışında iş tecrübesi elde edecek ve böylece özgeçmişinize de yeni bir değer katacaksınız. Daha öğrenciyken özgeçmişinizde çalışmış olduğunuz Amerikan şirketlerinin isimleri ve referansları olacak keza bu da çok önemli bir avantajdır.
    Gerek Amerikan kültürü gerek ise diğer ülkelerden gelen Kültürel Değişim Programı öğrencileri ile tanışıp onların kültürlerini tanıma fırsatı bulacak ayni zamanda kendi kültürünüzü de onlara tanıtma fırsatı bulacaksınız.

    İnsan ilişkilerinizin boyutu değişecek ve hakkında sadece duyumlarınızın olduğu kültür ve medeniyetleri yerinde bizzat tanıma fırsatı yakalayacaksınız.
    Çalışarak kendi ayaklarınız üzerinde durmaya başladığınızda ise kendi başınıza sorumluluklar üstlenmenin hazzına kavuşacak ve sonrasında özgürce kararlar alabileceksiniz.

    Yurtdışındaki bağlantılarınızı geliştirerek mezuniyet sonrası yüksek lisans,staj,çalışma ve dil okulu gibi planlarınızı kendiniz tasarlayıp tüm bunları gerçekleştirme imkanı bulacaksınız.

    Programa katılım şartları;

    * Üniversite öğrencisi olmak; hazırlık ara sınıf ya da son sınıfta eğitim görüyor olmanız bir problem teşkil etmez.

    * Genel ortalamanızın en az 2.00 ve üzerinde olması; ancak bu yıl Job Fair’de de konsolosluk tekrar bir açıklama yapmış ve birinci sınıf öğrencilerine eğitim sisteminin zorluklarından ötürü tolerans sağlanacağı belirtilmiştir. Ayrıca hazırlıkta olan ve notları sadece finallerinde belirlenen öğrencilerin quizlerinin ortalamanın üstünde olması yeterlidir. Not ortalaması düşük arkadaşlarımız da yabancı dillerine güvenleri halinde başvuru yapabilirler.

    *18-25 yaş arasında olmak;bu koşul diğerlerine kıyasla daha elastiktir.

    *Orta seviyede İngilizce biliyor olmak; seviyeniz herhangi bir belge ile ya da sınavla tespit edilmez. Yurtdışına çıktığınızda kendinizi ifade edecek kadar, hayatınızı idame ettirecek kadar dil biliyor olmanız yeterlidir. Vize görüşmesi esnasında İngilizce sorulan sorulara cevap veremez iseniz bu sizin aleyhinize olabilir. Ayrıca iş seçimlerinizde insan ilişkileri ön planda olan işleri tercih etmeniz dahilinde bazı iş yerleri skype üzerinden mülakata tabii tutabilir ancak bu konuşma şeklinde mülakat sınırlı iş seçenekleri için mevcuttur.

    Yukarıdaki şartların dışında; farklı kültür ve inanca sahip arkadaşlarla çalışıp aynı ortamda yaşayacağınızı düşünerek onlara karşı saygılı olmak koşulunu da sağlamanız gerekir.

    Yüksek lisans öğrencileri de ilk senelerinde programdan yararlanabilirler. Bunun yanında iki yıllık üniversitede okuyan öğrencilerin turizm bölümünde bulunanlar ve açık öğretimde okuyan öğrencilerin İngilizce öğretmenliği bölümünde bulunanlar da dil şartını ve genel ortalamalarının yine yüksek olması koşullarını sağladıklarında programdan yararlanabilirler
     

Sayfayı Paylaş