1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Yağ Asitlerinin Kimyası

Konusu 'Fen ve Teknoloji' forumundadır ve ~meLek~ tarafından 14 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. ~meLek~
    Cadı

    ~meLek~ GalataSaray'ım

    Katılım:
    15 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    3.052
    Beğenileri:
    188
    Ödül Puanları:
    3.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci (:
    Yer:
    Napcan geLcenmi ki?
    Banka:
    109 ÇTL
    Yağ asitleri, karbon sayılarına ve karbonları arasındaki bağların özelliğine göre doymuş yağ asitleri ve doymamış yağ asitleri olarak iki gruba ayrılmaktadır.

    • Doymuş Yağ Asitleri

    Bu yağ asitlerinin yapılarında bulunan karbonlar arasında tek bağ vardır. Karbon atomları hidrojenle doyurulmuştur. En sık rastlanan doymuş yağ asitleri 16-18 karbonlu olanlardır.

    Oda sıcaklığında katı olarak gördüğümüz tereyağı, margarin, kuyruk ve iç yağlar, et ve peynirdeki yağlar doymuş yağ asidi içermektedir. Hayvan dokularında en fazla bulunan doymuş yağ asidi palmitik asittir.

    Doymamış Yağ Asitleri

    Yağ asitlerinin yapılarında bulunan karbonlar arasında çift bağ vardır. Eğer karbonlar arasında tek çift bağ varsa tekli doymamış yağ asidi (monounsature), iki veya daha fazla çift bağ varsa çoklu doymamış yağ asidi (poliunsature) olarak adlandırılır.

    Oda sıcaklığında sıvı olarak bulunan zeytinyağı, fındık, ayçiçeği, mısır özü ve soya yağı gibi yağlar doymamış yağ asidi içeren yağlardır. Bu yağlardan zeytinyağı ile fındık yağı tek çift bağ içerdiğinden tekli doymamış yağlar, ayçiçeği, mısır özü, soya ve balık yağları birden çok çift bağ içerdiği için çoklu doymamış yağlar olarak adlandırılır.

    Tekli doymamış yağ asidine örnek olarak oleik asidi, çoklu doymamış yağ asidine de linoleik ve linolenik asidi verebiliriz. Tekli doymamış yağ asidi vücudumuzda yapılabilmektedir. Ancak, çoklu doymamış yağ asitleri olan linoleik ve linolenik asit vücudumuzda yapılamaz. Bunları hazır olarak besinlerle almak zorundayız. Bu nedenle bu yağ asitlerine elzem (zorunlu) yağ asitleri diyoruz. Linoleik asit (Omega 6), çoklu doymamış yağ asidi içeren bitkisel yağlardan alınabilmektedir. Susam, ayçiçeği, mısır özü, soya yağı, ceviz, badem vb. linolenik asit (Omega 3) ise en çok ceviz yağı, balık ve yağı ve de anne sütünden elde edilebilmektedir. Bebeğin doğduğu andan itibaren anne sütü alması (Omega 3) merkezî sinir sistemi ve görme fonksiyonu için önem taşımaktadır.
     

Sayfayı Paylaş