1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

yaz gelsede karpuz yesek

Konusu 'Alternatif Tıp' forumundadır ve sessiz gemi tarafından 12 Şubat 2009 başlatılmıştır.

  1. sessiz gemi

    sessiz gemi Forum Tutkunu

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    1.643
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    1.130
    Meslek:
    mühendis
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    80 ÇTL
    “Hurmanın hararetini karpuzun soğukluğu ile, karpuzun soğukluğunu; hurmanın hamateti ile gideriniz.”
    (Hadis-i şerif)
    [​IMG]


    Kavun, karpuzda on özellik var: yemek, içmek, koku, meyve, çöğen, mesaneyi yıkar, karnı yıkar, iç hastalıklarına iyi gelir ve cildi temizler. [Deylemi, İ.Rafii]

    Yemekten önce kavun karpuz yemek şifadır. [İ.Asakir]


    Peygamber Efendimizin severek yediği meyvelerdendir….

    Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri şüphesiz karpuz yemektir. Ya da hoş bir piknik, tatlı ve sulu bir karpuzla mükemmelleşir. Karpuz kabakgillerdendir. Anayurdu Afrika’nın tropikal bölgeleridir. Mısır’daki antik kalıntılardaki duvar resimlerinde karpuz resmedilmiştir. Daha sonra ticari gemilerle akdeniz ülkelerine yayılmıştır.

    Bugün dünyada yaklaşık 500 çeşit karpuz yetişmektedir. Bunlar kabuğunun, çekirdeklerinin biçimine,rengine ve ağırlığına göre farklılık gösterir.

    Karpuz mayıs ve eylül aylarında ancak özellikle temmuz ortasından ağustos sonuna kadar bol miktarda bulunur.

    Karpuz bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içerir. İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar. Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşüktür…


    YAN TESİRİ

    Normal şartlarda yan tesiri yoktur. Aç karna yenilince çok faydalıdır. Karpuz tohumu dalağa zarar verir.

    ŞİFASI

    1) Allah’ın rahmeti o kadar sonsuz ki; Yazın harareti verdiği gibi, soğutucusunu da veriyor. Karpuzda; kavun, kiraz, vişne, kayısı, hıyar, armut, domates, incir gibi soğutucu, serinletici özelliğe sahip. Biz ise susadıkça (hararetimizi artıran, geğirten) reklam ürünlerini alırız. Hiç hararetimizi bunlarla söndürmeyi düşünmeyiz. Bizde haklıyız. Hormon ziraatı bu şifalı ürünlerin etkisini azaltmış.

    2) İbni Abbas (ra) şöyle buyurmuştur. “Karpuz, hem yiyecek, hem içecek ve koklanacak bir reyhandır”

    3) Mesane yollarını temizler: Karpuz aç karma yenilince içerisini komple temizler, mesane yollarını temizler.

    4) Hazmı kolaylaştırır: Karpuz yemek hazmı kolaylaştırır.

    5) Kanı temizler: Karpuz yemek kam temizler

    6) Vücuda kuvvet verir: Karpuz yemek cinsel gücü artırır.

    7) Mesane taşlarını düşürür: Aç karma karpuz yemek mesane taşlarını düşürür.

    8) İstiska: Raventi, karpuz suyuna ıslatıp içilecek olursa istiska (su toplama) hastalığım önler.

    9) Balgam: Zencefil ve Balla yenecek olursa balgamı keser.

    10) Sevdayı geçirir: Sütle beraber yenirse sevdayı geçirir.

    11) Safrayı atar: Mide ve karaciğerdeki safra birikintisini dışarı atar.

    12) Göze inen nezleyi geçirir: Kabukları alna konursa göze inen nezleyi geçirir.

    13) Tutuklukları açar: Karpuz çekirdekleri, idrarı artırır. İdrar yollarını temizler, dalağa zararlıdır telafisi baldır.

    14) Humma ve sıtmayı önler

    15) Karpuz cilt lekesini geçirir.

    16) Verem: Karpuz çekirdeği öğütülüp balla macun yapılır, yenmeye devam edilir.


    TAVSİYE:

    Karpuz, hem şerbettir, hem yemek. Allah (cc) yaz için özel yaratıp, yazın hararetini giderme görevi verdiği bir gıdadır. Susadıkça karpuz yiyiniz.

    İYİ KARPUZ NASIL BİLİNİR

    Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için birkaç noktaya dikkat etmeliyiz. Kabuğunun rengi parlak değil, mat olmalı ve tırnağınızla hafifçe kazıdığınızda yeşil kısım kolayca çıkmalıdır. Şekli simetrik olmalıdır. Toprağa oturan kısmının rengi açık sarı olmalı, beyaz veya yeşil olmamalıdır. Olgun karpuz oda sıcaklığında tutulmalıdır. Ancak çok uzun bir süre değil. Buzdolabında 1 hafta süreyle saklanabilir.
     
  2. biz

    biz Aktif

    Katılım:
    12 Şubat 2007
    Mesajlar:
    324
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    630
    Banka:
    0 ÇTL
    mesele karpuz yemek mi yazın gelmesi mi Karpuz yemekse şimdi de karpuz satılıyor. Yazın gelmesiyse bekleyecen. Her ikisi ise karpuzu al yazı bekle Malesef kavun karpuz diyabet hastalarına yarmıyor onların yerinede yiyin biz seyrederiz
     
  3. AngeL

    AngeL Usta

    Katılım:
    1 Nisan 2007
    Mesajlar:
    656
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    630
    Banka:
    2 ÇTL
    yaz gelsin benim sabah öyle aksam yemem karpuz , cilek ve kavun:)

    canim cekti simdik:)
     
  4. sessiz gemi

    sessiz gemi Forum Tutkunu

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    1.643
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    1.130
    Meslek:
    mühendis
    Yer:
    Ankara
    Banka:
    80 ÇTL
    yaz geldi karpuz gelemdi!!:(
     

Sayfayı Paylaş