1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Yelkovankuşu (Puffinus)

Konusu 'Hayvanlar' forumundadır ve BeReNN tarafından 9 Ağustos 2011 başlatılmıştır.

  1. BeReNN
    Uykumvar

    BeReNN Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    30 Nisan 2011
    Mesajlar:
    8.855
    Beğenileri:
    254
    Ödül Puanları:
    5.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    Istanbul, Turkey
    Banka:
    289 ÇTL
    Yelkovan kuşu
    Yelkovankuşu (Puffinus)
    [​IMG]


    Puffinus griseus
    Bilimsel sınıflandırma
    Alem: Animalia (Hayvanlar)
    Şube: Chordata (Kordalılar)
    Sınıf: Aves (Kuşlar)
    Takım: Procellariiformes(Tüpburunlu kuşlar)
    Familya: Procellariidae(Yelkovangiller)
    Cins: Puffinus
    Brisson 1760

    Sinonimler
    Ardenna Reichenbach 1853
    Thyellodroma Stejneger1888
    Hemipuffinus Iredale 1913
    Neonectris Mathews 1913
    Yelkovankuşu (Puffinus) Fırtına kuşları Procellariiformes takımından martı iriliğinde bir okyanus kuşu.Bir çok türü vardır. Hepside iyi yüzücü ve çoğu dalıcıdır.
    [​IMG]

    Yelkovankuşu


    [​IMG]
    Yelkovankuşu

    Özellikler


    Boyları 30-63 cm uzunluğundadır. Perde ayaklı göçmen kuşlardır. Sivri ve uzun kanatlarıyla uzun mesâfeler kat ederler. Çoğunun sırtları gri siyah kahverengi ve karın altları beyazdır. Tamamen siyah olan türler de vardır. Tüyleri sık ve su geçirmez özelliktedir. Uzun ve ucu çengelli gagaları boynuzsu plaklarla örtülüdür. 15 yıl kadar yaşarlar. Burun delikleri tüp şeklinde ayrık iki boru hâlinde dışarı açılır.

    Beslenme


    Yelkovankuşları uçarken su yüzeyine yakın uçar ve yüzeyde bulabildikleri küçük balıklar deniz kabukluları yengeç salyangoz ve atıklarla beslenirler.

    Davranış


    Yalnız üreme dönemleri karaya çıkarlar. Kuluçka zamanı haricinde okyanuslardaFırtına kuşları gibi midelerinden yağlı ağır kokulu bir madde salgılarlar. Bazıları bunu yavrularını beslemede bir kısmı ise düşmanlarına karşı kendilerini korumada kullanırlar. Tehlike anında bu sıvıyı burun deliklerinden dışarı fışkırtırlar. Çok uzaklara göç eden mükemmel uçuculardır. Koloniler halinde açık adalarda ürerler. Kullanılmayan tavşan yuvalarını veya kendi açtıkları çukurları yuva olarak kullanırlar. Tek ve beyaz bir yumurta yumurtlarlar. Özellikle Avustralya adalarında büyük koloniler meydana getirirler. Tekeşlidirler. Erkek ve dişi sırayla kuluçkaya yatarlar. 50 gün içinde yumurta açılır. Yavru 12-14 hafta anne ve baba tarafından yuvada beslenir. Sonra yalnızlığa terk edilir. Yürüyemeyecek kadar irileşen yavru bir hafta zarfında zayıflayarak yuvadan ayrılır. Anne ve babasının uçtuğu yöne doğru uçmaya başlar. 3-4 yıl sonra içgüdüsü ile doğduğu yere döner. Yelkovan kuşlarının yön bulma kabiliyetleri güçlüdür. Uçsuz bucaksız okyanuslar üzerinden uçarak yuvalarını şaşırmadan bulurlar.

    Yayılış


    Yelkovankuşu Akdeniz ülkelerinde ve Türkiye'de de bulunur. Örneğin İstanbul Boğazı'nda suyun az üzerinde sürüler halinde Karadeniz'den Marmara'ya veya Marmara'dan Karadeniz'e hızla uçarlar. Türkiye'de bulunan türü sarıgagalı yelkovandır (Puffinus kuhlii).
    Deney için alınan iki yelkovankuşundan biri Venedik'te (İtalya'da) diğeri Boston'da (ABD'de) serbest bırakıldı. İlki 1300 km'lik yolu iki haftada aşarak yuvasına ulaştı. İkincisi ise 500 km'yi 125 günde alarak yuvasını buldu. Yelkovankuşları göçmen kuşlarıdır. Kuluçka zamanı haricinde daima denizde yaşarlar.

    Türler

    Puffinus puffinus
    Puffinus assimilis
    Puffinus atrodorsalis
    Puffinus auricularis
    Puffinus bannermani
    Puffinus bulleri
    Puffinus carneipes
    Puffinus creatopus
    Puffinus gavia
    Puffinus gravis
    Puffinus griseus
    Puffinus heinrothi
    Puffinus huttoni
    Puffinus lherminieri
    Puffinus mauretanicus
    Puffinus nativitatis
    Puffinus opisthomelas
    Puffinus pacificus
    Puffinus persicus
    Puffinus tenuirostris
    Puffinus yelkouan
     

Sayfayı Paylaş