1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Yemeği sıcak ve hızlı yemeyin

Konusu 'Diyet / Mutfak' forumundadır ve MeRciMeK tarafından 27 Mart 2010 başlatılmıştır.

  1. MeRciMeK
    Masum

    MeRciMeK V.I.P V.I.P

    Katılım:
    20 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    9.071
    Beğenileri:
    1.871
    Ödül Puanları:
    7.230
    Banka:
    427 ÇTL

    Mide kanseri, beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilgili.

    Araştırmaya göre çok hızlı yemek yemek, mide kanseri riskini 5,4 kat, yemekleri çok sıcak yemek 3,3 kat, tadına bakmadan yiyeceklere tuz eklemek 4,2 kat artırıyor…

    Tıbbi Onkoloji Derneği İkinci Başkanı Şuayip Yalçın'ın Antalya Belek'te düzenlenen 3. Tıbbi Onkoloji Kongresi'nde sunduğu araştırma, mide kanseri ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili ilginç sonuçlar ortaya koydu.

    Mide kanseri tanısı konmuş yetişkin bireylerin yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan araştırma kapsamında, mide kanseri tanısı konulmuş 106 kişiden oluşan çalışma grubu ve aynı sayıda kontrol grubuyla görüşüldü. Hastaların yüzde 55.7'sinin tanı konulmadan önce mide hastası olduğu saptandı. Bu kişilerin yarısında yüzde 50.9'unda gastrit, yüzde 44.1'inde de ülser olduğu belirlendi.

    Araştırmada, çok hızlı yemenin mide kanseri riskini 5,4 kat, yemekleri çok sıcak yemenin 3,3 kat artırdığı, yemeklerin tuzlu yenilmesinin, tuzsuz yenilmesine oranla mide kanseri riskini anlamlı derecede yükselttiği ve sofrada tadına bakmadan yiyeceklere tuz eklemenin de mide kanseri riskini 4,2 kat artırdığı ortaya çıktı.

    YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER, SOĞAN VE SARIMSAK RİSKİ AZALTIYOR

    Araştırma sonuçlarına göre, gün aşırı tuzlu ayran tüketenler, tüketmeyenlere oranla 1,8 kat daha fazla risk altında. Tuzlu tereyağını sık kullananlar, sık tüketmeyenlere oranla 1,5 kat, gün aşırı tuzlu çekirdek tüketenler de 1,3 kat daha çok risk taşıyor. Her gün tüm öğünlerde turşu tüketmek ise mide kanseri riskini 7 kat artırıyor.

    Her öğün şeker tüketenler, tüketmeyenlere göre 3 kat, haftada 1-2 kez hamur tatlılarını tercih edenler, etmeyenlere göre 7,5 kat daha fazla risk taşırken, kolalı içecekler 3,4 kat, gazlı içecekler 6 kat mide kanseri riskini artırıyor. Sık kırmızı et tüketmek de mide kanseri riskini artırıcı besin olarak belirlenirken, işlenmiş bir et ürünü olan sucuğu haftada 1-2 kez tüketmenin de hastalık riskini 3 kat yükseltiyor.

    Öte yandan, yeşil yapraklı sebzeler, soğan ve sarımsağı sık tüketmek ise mide kanseri riskini azaltıyor.

    Araştırma sonucunda, turşu, salamura yiyecekler ve hazır çorba gibi çok miktarda tuz içeren yiyeceklerden uzak durmak, peyniri tuzsuz tercih etmek, şeker ve şekerli yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketmek de mide kanseri riskini azaltmanın en pratik yolu olarak gösteriliyor.
     
  2. patik

    patik Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    24 Aralık 2009
    Mesajlar:
    2.343
    Beğenileri:
    374
    Ödül Puanları:
    3.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Hemşire
    Yer:
    Kayseri
    Banka:
    524 ÇTL
    Zaten hiçbir besini, çayı dahi sıcak tüketemem. Çok da mızmız yerim, besinleri fazla çiğnediğimden dolayı. Ama tuz kuralına uyacağımı sanmıyorum, tuzsuz hayat çok tuzsuz. Bir sağlıkçı olarak beni kınayabilirsiniz, ama ne yapayım...
     

Sayfayı Paylaş