1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Yer Elmasını Pişirme Yöntemleri

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve dderya tarafından 16 Eylül 2015 başlatılmıştır.

Etiketler:
  1. dderya
    Ayyaş

    dderya kOkOşŞ Süper Moderatör

    Katılım:
    29 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    11.333
    Beğenileri:
    7.519
    Ödül Puanları:
    11.080
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    izmir :)
    Banka:
    102 ÇTL
    İnülin Deposu yer elması; demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve bol miktarda C vitamini bulunduran bir sebzedir. Vücut direncini artırdığı gibi emzirme dönemindeki annelerin de sütünü artırıcı özelliği bulunur. Esas olarak ise bağırsakları rahatlatıcı etkisi ile kabızlık sorununa karşı etkili bir çözümdür.
    [​IMG]
    Soğan, sarımsak, enginar, pırasa gibi bitkilerde bolca bulunan inülin enginarda da bolca mevcuttur.

    İnülin kolon kanserini önleyici etkiye sahiptir. Buna ek olarak ise şeker hastalığı, kalp hastalıkları, kanser ve kemik erimesi hastalığı riskini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca suda çözünen ve çözünmeyen yüksek miktardaki lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin çalışmasını hızlandırıcı etkiye sahiptir. Bu da kabızlık ve basur şikayetlerini azaltmaya oldukça yardımcı olur.

    Enginar kabuğu soyularak çiğ olarak yenilebildiği gibi, buharda haşlanarak, çorbası yapılarak ya da en çok tercih edilen zeytinyağlı yemeği yapılarak da tüketilir.

    Yer elmaların kabuğu soyularak tercihe göre havuç, bezelye ya da patatesle birlikte haşlanabilir.

    Yer elmaları güzelce yıkanır. Bir yandan tencerede su kaynatılır. Yıkanan yer elmaları kararmamaları için limon suyunda bir miktar bekletilir. Suyu süzüldükten sonra kaynar suya atılır ve 7-8 dk. pişirilir. Elmaların çok yumuşamaması gerekir. Fırın 180 dereceye getirilir. Sos için yarım bardak zeytinyağı, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı tam buğday unu, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı çiçek balı, 1 yemek kaşığı sirke ve yarım limonun suyu bir kapta karıştırılır. Yer elmaları sosla karıştırılıp geniş bir tepsiye yayılarak fırına verilir. Yarım saatlik pişirme süresinin ardından üzerine maydanoz ve limon suyu ile servis edilir.

    En Sıcak ve Kolay Yolu

    2 yemek kaşığı tereyağında küp doğranmış 1 orta boy soğan sotelenir. 1 diş sarımsak ve kabuğu soyulup küp küp doğranmış 250 gram yer elmalasına eklenir. 3-4 dakika pişirildikten sonra 1 bardak süt ve 1 bardak su eklenir. 1.5 yemek kaşığı nişasta bir miktar suda eritilip tüm karışıma boşaltılır. Pişene kadar ara ara karıştırılıp pişince altı kapatılıp biraz dinlendirilir.

    En Lezzetli ve Hafif Yolu:

    Bir tencereye zeytinyağı koyularak kızdırılır. Küp küp doğranan 1 orta boy soğan 2-3 dakika kavrulur. 1 orta boy havuç ve 1 kilogram yer elması küp küp doğranarak tencereye eklenir. 4-5 dakika kavrulduktan sonra 1 bardak su eklenir ve ara ara karıştırılarak öldürülür. Sonra 3 bardak su, 1 limon suyu, 1 çay kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı şeker koyulup 20 dakika pişirilir. 1 fincan pirinç yıkanıp tencereye eklenir ve yarım saat daha pişirilir.
     

Sayfayı Paylaş