1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Yonca Yetiştiriciliği

Konusu 'Bitkiler' forumundadır ve jeriko tarafından 22 Mart 2012 başlatılmıştır.

  1. jeriko

    jeriko Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    4 Kasım 2008
    Mesajlar:
    5.268
    Beğenileri:
    49
    Ödül Puanları:
    4.480
    Meslek:
    657
    Yer:
    Anadolu (bu kadar ayrıntı iyi)
    Banka:
    314 ÇTL
    Yonca Tarımı
    İklim ve Toprak İstekleri

    Çok geniş adaptasyon kabiliyetine sahiptir. Her yerde yetiştirilse de, en iyi büyüme ve gelişmesini havası kurak ve sıcak olan bol sulu alanlarda gösterir.
    En iyi yetiştiği topraklar tınlı, çok kumlu olmayan yeterli derecede kireç ihtiva eden topraklardır. Yonca yetiştirilecek arazilerde taban suyu 2 m civarında olmalıdır. Toprak pH?nın (asitliğin) 6,5 dan aşağı olmaması gerekir. Yonca tuzlu ve asitli toprakları sevmez.

    Toprak İşleme ve Tohum Yatağının Hazırlanması

    Yonca yetiştiriciliğinde, toprak işleme ve tohum yatağı hazırlamanın çok büyük önemi vardır. Yonca tohumları çok küçük olduğundan ekimin yapılacağı birkaç santimlik toprak yüzeyi iyice ufalanmalı, ancak rutubeti kaçırıl-mamalıdır. Ağır topraklarda ufalanan toprak yüzeyinin kaymak bağlayacağı dikkate alınarak yonca ekilecek tarlaya en fazla 2 ton/dekar yanmış çiftlik gübresi uygulanmalıdır.

    Ekimi

    Yonca kışları sert geçen yerlerde ilkbahar, ılımlı geçen yerlerde sonbaharda ekilir. Bölgemiz koşullarında en uygun ekim ilkbahardadır. Bölgemizde 25 Nisan ? 15 Ağustos tarihleri arasında ekimi yapılabilir. Ekim derinliği 1-2 cm olmalıdır.

    Yonca ekiminin mibzer ile sıraya yapılması uygundur. Ot üretimi için mibzer ile ekim yapıldığında 1,5-2,5 kg/da, tohum üretimi için ise 1-1,5 kg/da tohum yeterlidir. Kullanılacak olan tohumluğun sertifikalı olması tercih edilmelidir.
    Yonca ot üretimi amacı ile ekiliyorsa sıra aralığı 18-20 cm, tohum üretimi amacı ile ekiliyorsa sıra aralığı 50-60 cm olmalıdır.

    Aşılama

    Yonca diğer baklagillerde olduğu gibi azotu köklerindeki nodoziteler aracılığı ile havanın serbest azotundan temin eder. Ancak bu bakterilerin faaliyete geçebilmesi için ekilen tarlaya daha önceki yıllarda yonca ekilmiş olması veya toprağın hazır bakteri kültürü ile aşılanması gerekir. Yonca tohumu ekileceği zaman 50 kg tohuma 1 kg Rhizobium bakterisi kullanılmalıdır.

    Gübreleme

    Yonca ekilecek tarlalarda toprak analizleri yapılarak ekim öncesi eksik elementlerin gübre olarak verilmesi gerekir. Toprak hazırlığı döneminde hayvan gübresi kullanılmışsa ilk yıl azotlu gübre uygulamaya gerek yoktur. Sadece 20-25 kg/da T.S.P. uygulanmalıdır. Hayvan gübresi uygulanmamışsa 25 kg/da DAP gübresi yeterli olmaktadır. Tohum bakteri ile aşılanarak ekim yapılmışsa dekara 15 kg DAP gübresi yeterlidir. Daha sonraki yıllarda ise azotlu gübrelemeye ihtiyaç yoktur. Sadece 20-25 kg/da Triple Süper Fosfat gübresi sonbaharda uygulanmalıdır.

    Sulama

    Yonca kurağa dayanıklı olmasına rağmen sulandığı zaman verimi büyük oranda artar. Bitkilerde su ihtiyacı pratik olarak yaprakların koyu mavimsi-yeşil renk almasıyla belli olur. Bu yapraklar hafifçe pörsür ve alttakiler sararmaya başlar. Yoncada genellikle sulama sayısı biçim sayısına bağlıdır. Genel olarak yoncayı biçimden bir hafta önce ve bir hafta sonra olmak üzere iki kez sulamak uygundur. Özellikle ilk yıllarda yoncanın daha fazla suya ihtiyacı vardır. Yonca tesisleri salma veya yağmurlama sistemleri ile sulanabilir.

    Ancak salma sulamada arazinin iyi tesviye edilmesi gerekir. Yağmurlama sulama ise geniş arazilerde, tesviye yapılmadan başarı ile kullanılabilen ve bitkiler fide halindeyken tercih edilen bir sulama şeklidir. Fide devresinde yağmurlama sisteminiz yoksa, salma sulamada taze fideler yatabilir ve toprak altında kalabilir. Bu nedenle bu dönemdeki salma sulama yavaş yavaş yapılmalıdır.
     

Sayfayı Paylaş