1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Zencefil

Konusu 'Bitkiler' forumundadır ve BeReNN tarafından 6 Temmuz 2011 başlatılmıştır.

  1. BeReNN
    Uykumvar

    BeReNN Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    30 Nisan 2011
    Mesajlar:
    8.943
    Beğenileri:
    329
    Ödül Puanları:
    5.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    Istanbul, Turkey
    Banka:
    678 ÇTL
    [​IMG]


    ZENCEFİL

    Diğer İsimleri :
    Zencebil, Zingiber, Ginger, Gingembre
    Botanik Bilgi : Zencefilgiller familyasının örnek bitkisidir. Zencefil 1-2m boyunda çok yıllık bitki olup yurdumuzda yetişmez. Gövdesinin boruyu andıran bir duruşu vardır. Yapraklı sürgünler 1-2m boyunda olabilirken çiçek koçanını taşıyan sürgün 20cm boyundadır. Çiçek koçanı 4-6cm büyüklüğünde olup kozalağı andırır. Bu kozalak şeklindeki esmerimsi yaprakların altından çıkan çiçek sapları üzerinde çiçekleri bulunur. Kökleri yumru gibi birbirine bağlı, yatsı, boynuz gibi ve etlimsi olup bu köklerle çevresine yayılır.
    Yetiştirildiği Yerler :Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmakta, günümüzde Hindistan ve Malezya ile diğer bazı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir.
    Kullanım Şekli : Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ekmek, tatlı, pasta, şarap ve bazı likörlerin yapımında kullanılır. Ayrıca zencefil tozu, baharat olarak tüketilir.
    Toplanması-Saklanması : Sonbaharda yaprakları solup döküldükten sonra kökleri çıkartılarak iyice yıkanır, dış kabuğu soyulup ve bir gece soğuk suda bekletildikten sonra güneşte kurutulur.
    Bilinen Bileşimi : Zencefil zingiberon, zingiberol, fellandron, borneol, sineol sitrali içeren uçucu yağ ile nişasta, yapışkan bitki sıvısı ve reçine yönünden zengindir.
    Faydaları
    Mide ve bağırsak gazını sökme özelliği vardır.
    Mideyi yatıştırır.
    Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır.
    Bedeni ısıtır, terlemeyi sağlar.
    Hazırlanan çayla gargara yapılırsa boğaz ağrılarını geçirir.
    Kas incinmelerinde haricen kullanılarak masaj yapılır.
    Kullanım Şekli : Zencefil tozundan 1,5 tatlı kaşığı, 1 bardak su içine konularak ocakta su kaynayıncaya kadar beklenilir. Sonra, ateş kısılarak 5-10 dakika daha ısıtmaya devam edilir.
     
Benzer Konular
  1. wien06

    Zencefil

    wien06, 18 Mayıs 2008, Paylaşıldığı Yer: Alternatif Tıp
    Mesaj:
    2
    Görüntüleme:
    768
  2. Suskun

    Zencefil

    Suskun, 19 Aralık 2009, Paylaşıldığı Yer: Alternatif Tıp
    Mesaj:
    1
    Görüntüleme:
    846
  3. Suskun
    Mesaj:
    0
    Görüntüleme:
    2.077
  4. ZeyNoO
    Mesaj:
    1
    Görüntüleme:
    605
  5. ~meLek~
    Mesaj:
    0
    Görüntüleme:
    328
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş