1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Zencefilin Faydaları

Konusu 'Alternatif Tıp' forumundadır ve Suskun tarafından 27 Mayıs 2011 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P V.I.P

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.242
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    6.230
    Yer:
    Türkiye
    Banka:
    2.052 ÇTL
    Zencefilin Faydaları

    Zencefil o kadar şifalı bir bitkiki. Saymakla bitmiyor yararları. Çay olarak, tentür olarak, taze olarak her şekilde tüketiliyor ve her ne şekilde tüketilirse tüketilsin yararından bir şey kaybetmiyor. Çoğumuz özellikle soğuk algınlığına iyi geldiğini çok duymuşuzdur.


    Zencefilin kökünde nişasta, reçine ve uçucu yağ vardır.Satın alırken taze zencefil kökleri alınmaldırı. Kuru,yumrulu olmalıdır.Yumuşak kısımları yada belirgin kokusu olmamalıdır. Serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Buzdolabına konmamalıdır. Kabuğu çok sertse suyu sıkılmadan önce soyulmalıdır.



    * Zencefil kökü yüzeydeki kan damarlarının genişlemesine sebep olur, bu nedenle ilk önce terletir ve ateşi düşürüp rahatlatır.
    * Zencefil suyu özellikle soğuk algınlığına yakalanılacağı hissedilirse sık sık içilmeli. Yada 10 gr zencefil, 5 gr havlıcan, 5 gr karanfil, 10 gr tarçın karıştırılır. 1.5 kg suda bal veya nöbet şekeri ile kaynatılır. Soğuduktan sonra içilir.



    * Sinüs iltihabı ve balgam atılmasına yardım eder. Astımı önler. Nefes darlığı ve astımda bir miktar balın içine toz biber ve zencefil konur, yıkanmamış amerikan bezine sürülüp göğse sarılır.


    * İştah açıcıdır, ishali keser, kusmayı önler. Hazımsızlığı, barsak gazlarını, karın ağrısını, karaciğer tıkanıklılığını, karaciğer rahatsızlıklarını , mide üşütmelerini, ağrıyı, sızıyı ve unutkanlığı giderir.


    * Bronşite iyi gelir. Soğuk algınlığını, bedeni ve zihni zafiyeti giderir. Yatıştırıcıdır. Mide için ve kuvvet verici olarak, 10 gr toz zencefil 500 gr süzme bal ile karıştırılıp yenilir. Zencefil yağının da hazmı kolaylaştırıcı ve gaz söktürücü etkisi vardır.


    * Diş ağrısını geçirir. Zencefil sirkede kaynatılıp bir yudum ağızda tutulur.


    * Kaynatılarak içilir veya sürme olarak göze çekilirse gözün görme gücünü arttırır.


    * Zencefil, havlıcan, şam fıstığı, bal yeteri kadar alınarak macun yapılır ve birer ceviz büyüklüğünde günde üç defa yutulursa bel, bacak ağrıları ve romatizmaya iyi gelir. Fıstıkla beraber yenilirse benzer etkiyi gösterir.

    * İyi bir afrodizyaktır.




    **************

    Zencefil Nasıl Kullanılır

    Zencefil kan dolaşımını uyarır ve böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar. (Bu etkisi sayesinde, donma vakalarında ısınmayan el ve ayakların ısıtılmasında çok önemli görevler üstlenebilir.)

    Yüksek kan basıncını kontrol altına alır.

    Terletici ve ateş düşürücüdür.

    Öksürük, grip, soğuk algınlığı ve diğer solunum yolları hastalıklarında ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir.

    Günde bir bardak limonlu zencefil çayının kilo verdirici etkisi vardır.

    Londra'da St. Batholomew Hastanesi'ndeki bir klinik çalışma, anesteziden çıkan hastaların bulantı ve kusma belirtilerini önlemede zencefilin antiemetik (kusmayı önleyici) ilaçlardan daha etkili olduğunu ortaya çıkarmış.

    Mideyi korur

    Uzakdoğu ülkelerinde yetiştirilen bir kültür bitkisi olan zencefil (zingibar officinale) baharat ya da çay olarak kullanılıyor. Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Yıldırım, soğuk algınlığına karşı etkili olan zencefilin hangi hastalıklardan vücudu koruduğunu şöyle anlatıyor: 'Uyarıcı, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik özelliği vardır. Grip, soğuk algınlığı, sindirim sistemi problemlerine karşı etkilidir. Zencefil, mide bulantısı, şişkinlik ve kolit gibi sindirim problemlerine karşı başarıyla kullanılabilir. Yolculuk kusmalarına karşı etkilidir. Antiseptik etkisi sayesinde, mideye, bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir.'

    Çayını iç, baharatını yemeğe kat

    Dr. Ayşegül Yıldırım, zencefilin nasıl kullanıldığı hakkında bilgii veriyor:


    Zencefil çayı: Değirmende inceltilmiş yarım tatlı kaşığı zencefil, bir bardak dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır. 5-6 dakika hafif ısıda kaynatılır ve süzülür. Gerektiğinde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.

    Zencefil çayının diğer bir hazırlanış şekli: Bir çaydanlıkta kaynatılmış 4 fincan suya büyükçe bir parça taze zencefil veya 1-2 kök kuru zencefil, 1 çubuk tarçın (yaklaşık 3 cm.), 4 kakule tanesi, 3 diş karanfil, 1-2 yaprak taze nane katılır. Çaydanlık ateşten alınıp kapağı kapalı olarak 15 dakika demlenmesi sağlanır. Daha sonra 2 yemek kaşığı siyah çay veya arzuya göre 1 tatlı kaşığı yeşil çay eklenir. Karışım, 5 dakika dinlendirilir. Süzüldükten sonra esmer şeker veya bal ile tatlandırılır. Tatlandırıcı olarak bal kullanılacaksa, çayın biraz ılınmasını beklemek gerekir. Sıcak gıdalara bal katmak sağlık açısından uygun değildir.

    Baharat şeklinde kullanımı: Sinirsel etkiye açık mideler için çok yararlı bir baharattır. Zencefil, mide ülseri olanların bile kullanabileceği özelliktedir.

    Yemeklerde: Et, balık yemeklerinde baharat olarak da kullanılır. Sindirime yardımcı etkisi vardır.


     

Sayfayı Paylaş