1. * 5651 Sayılı Kanun'a göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
    * Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan şekilde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahiplerinin İLETİŞİM bölümünden bize ulaşmaları durumunda ilgili şikayet incelenip gereği 1 (bir) hafta içinde gereği yapılacaktır.
    E-posta adresimiz

Zeytinyağlı Biber Dolması

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve kelebek tarafından 24 Nisan 2009 başlatılmıştır.

  1. kelebek

    kelebek -ütopik- V.I.P

    Katılım:
    9 Haziran 2006
    Mesajlar:
    8.680
    Beğenileri:
    132
    Ödül Puanları:
    4.730
    Banka:
    573 ÇTL
    [​IMG]

    MALZEMELER
    1 su bardağı pirinç
    ½ kg dolmalık biber
    3 adet soğan
    1 adet domates
    2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
    2 yemek kaşığı kuş üzümü
    1 çay bardağı zeytinyağı
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    1 + ½ su bardağı sıcak su
    ½ demet nane
    ½ demet maydanoz
    1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
    Tuz, karabiber

    HAZIRLANIŞI

    1. Bir tencerede ½ çay bardağı zeytinyağı ile dolmalık fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun.
    2. Üzerine ince ince doğradığınız soğanları ekleyip biraz pişirin.
    3. Kuş üzümlerini, toz şekeri ve ayıklayıp yıkadığınız pirinci ilave edin.
    4. Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurun.
    5. Tuzu, karabiberi, kuru fesleğeni ve 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip pirinç suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
    6. İç malzeme pişince, ince ince doğradığınız taze nane ve maydanozu ekleyin, karıştırıp demlenmeye bırakın.
    7. Biberleri ayıklayıp yıkayın.
    8. İç malzemeyi biberlerin içine doldurun, ağızlarını domates ile kapatın.
    9. Bir tencereye yerleştirin.
    10. Üzerine ½ çay bardağı zeytinyağı ve ½ su bardağı sıcak suyu ekleyin.
    11. Biber kabukları yumuşayıncaya kadar-yaklaşık 20 dakikapişirin.
     
  2. arz-ı hal

    arz-ı hal Özel Üye Özel üye

    Katılım:
    29 Kasım 2011
    Mesajlar:
    9.017
    Beğenileri:
    539
    Ödül Puanları:
    5.980
    Meslek:
    İşe başlamadan tatile giren hakime
    Yer:
    yüreğinden uzaklar da...
    Banka:
    199 ÇTL
    MALZEMELER
    Soğan 6 büyük boy - 600 gr
    Zeytinyağı 3/4 su bardağı - 150 gr
    Çamfistığı 2 yemek kaşığı - 20 gr
    Pirinç 1 1/3 su bardağı - 240 gr
    Domates 3 küçük boy - 250 gr
    Tuz 3 tatlı kaşığı - 18 gr
    Şeker 2 tatlı kaşığı - 8 gr
    Su (sıcak) 2 1/4 su bardağı - 500 gr
    Kuşüzümü 2 yemek kaşığı - 20 gr
    Yeşil biber (dolmalık) 12 orta boy - 850 gr
    Maydanoz 1 küçük demet - 40 gr
    Dereotu 1 küçük demet - 30 gr
    Taze nane 10-15 yaprak - 10 gr
    Tarçın 1 tatlı kaşığı - 2 gr
    Kara biber 3/4 tatlı kaşığı - 1.5 gr
    Yenibahar 3/4 tatlı kaşığı - 1.5 gr
    Limon suyu 2 yemek kaşığı - 20 gr


    HAZIRLANIŞI
    Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağ ve fıstıkla birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte, ara sıra karıştırarak 10 dakika öldür, fistıkların sararması için birkaç dakika açık olarak karıştır.
    Pirinci yıka, süz, tencereye ekle, birkaç kez daha çevir. Domatesleri yıka, birini ayır, diğerlerini tencereye rendele, 2 tatlı kaşığı tuz, şeker ve 1 su bardağı su ile tencereye kat, karıştır, üzerine kuşüzümünü serp, önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin, 10-15 dakika pişir.
    Diğer yanda biber, maydanoz ve dereotunu yıka, biberin sap kısımlarını bastırarak çıkar ve çekirdeklerini boşalt, içlerine kalan tuzu serp. Maydanoz ve dereotunu ayıkla, ince ince kıy, nane ve baharat ile birlikte pilava ekle, 10 dakika dinlendir. Kalan domatesi dörde bölüp, yarım santimetre kalınlıkta doğra. Biberleri hazırlanan içle doldur üzerlerini domates dilimleriyle kapat, yayvan bir tencereye diz, en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak koy. Kalan 1/4 su bardağı sıcak suyu ekle, yaklaşık 50 dakika pişir.
    Notlar Batı bölgelerinde pişirilir. Öğünlerde et yemeğinden sonra ikinci yemek olarak servis edilir. Piknik yemeği ve ordövr olarak da kullanılır. 1 Porsiyonun Besin Değerleri
    Enerji 467 cal
    Sodyum 1205 mg Protein 6.8 g
    A Vitamini 1576 iu Yağ 27.7 g
    Tiamin 0.21 mg Karbonhidrat 50.7 g
    Riboflavin 0.17 mg Kalsiyum 66 mg
    Niasin 2.03 mg Demir 2.83 mg
    C Vitamini 99 mg Fosfor 136 mg
    Çinko 2 mg
    Kolesterol 0 mg
     

Sayfayı Paylaş